Ehealth Voetencheck-app

Diabetes Mellitus is een van de meest voorkomende chronische ziektes wereldwijd. Een ernstige en kostbare complicatie is het ontstaan van voetwonden, gerelateerd aan neuropathie, ischemie en infectie. Voetwonden leiden vaak tot ziekenhuisopnames, amputaties en verminderde kwaliteit van leven. Daarom is het erg belangrijk dat er sprake is van een goede zelfmonitoring zodat risico’s tijdig worden gesignaleerd, en er zo min mogelijk behandeld vertraging optreedt.

Rondom Podotherapeuten, een grote eerstelijns zorgorganisatie in Nederland, heeft tijdens de eerste coronagolf in 2020 de Diabetes Voetencheck app ontwikkeld om ervoor te zorgen dat ze op afstand patiënten konden blijven volgen. De app wordt nu gebruikt als onderdeel van hun praktijkvoering. Patiënten worden geholpen hun voeten te bekijken door vragen te beantwoorden in de app. Het resultaat van de vragen kan ertoe leiden dat de patiënt gevraagd wordt een foto in te sturen via de app welke vervolgens wordt beoordeeld door een team van diabetespodotherapeuten.

De applicatie voorziet in kansen, in termen van het betrekken van patiënten en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Een grote uitdaging is echter het stimuleren van zowel patiënten als professionals de app te blijven gebruiken.

Het onderzoek: Technology Support for Diabetes

Na de lancering van de app hebben Rondom Podotherapeuten, Fontys Hogescholen, de Technische Universiteit Eindhoven en Stofloos besloten om een gezamenlijk onderzoek de starten. De 4 onderzoekspartners willen de app verder ontwikkelen en verbeteren om de zelfzorg van diabetespatiënten meer in de praktijk te implementeren en te stimuleren.

Het onderzoek wordt volledig gesubsidieerd door Regieorgaan SIA. Dit maakt het mogelijk voor Fontys en de TU/e om een grote groep onderzoekers aan te stellen die zich bezig gaan houden met onderzoek naar:

  1. De behoefte van een app bij stakeholders
  2. Hoe gebruikers gestimuleerd blijven de app te gebruiken
  3. Nieuwe gebruikersmogelijkheden denk aan gamification of AI toepassingen
  4. Veldexperimenten bij verschillende type gebruikers
  5. Duurzame implementatie

Kortom: er wordt onderzoek gedaan naar het gebruik en de gebruikers van de app, zodat de gebruikerservaring en kwaliteit van de applicatie verbeterd kunnen worden. Ook worden kansen die de app biedt verkent en wordt er gekeken naar nieuwe technologie die de app kan versterken.

Resultaten van de app

Meer dan 105.000 voetcontroles zijn inmiddels uitgevoerd via de Voetencheck App door ruim 3.000 mensen met diabetes. Bij meer dan 8.000 van deze checks werd een foto van de voeten gevraagd, wat leidde tot 1.425 telefonische consulten en 575 behandelingen – een digitale triage die behandelingsvertraging en complicaties helpt. Opvallend is dat sommige gebruikers na het uitvoeren van een bepaald aantal checks stoppen met de reguliere controle via de app, omdat ze hebben geleerd zelf hun voeten goed te inspecteren. Ze gebruiken de app daarna alleen nog bij twijfel, wat bevestigt dat dit hulpmiddel hun zelfredzaamheid vergroot en als effectief educatiemiddel dient. In 2025-2026 start een effectiviteitsstudie om de waarde van de app formeel te onderzoeken, waarbij wordt gekeken of app-gebruikers minder fysieke controleafspraken en minder complicaties hebben dan niet-gebruikers.

Doorontwikkeling van de app

De doorontwikkeling van de Voetencheck App is gericht op structurele inbedding in de reguliere voetzorg. Daarmee willen de initiatiefnemers meer patiënten én zorgverleners bereiken en de zorg verbeteren door hogere gebruiksvriendelijkheid, lagere werkdruk en grotere zelfredzaamheid bij patiënten. Nieuwe technologieën en uitbreidingen worden ingezet om deze doelen te bereiken:

  • AI-ondersteuning: Verkenning van kunstmatige intelligentie helpt gebruikers om duidelijkere voetfoto’s te maken en maakt het voor podotherapeuten gemakkelijker om de checks op afstand te beoordelen. Op termijn wordt ook gekeken naar automatische beoordeling van voetcontroles met AI, zodat podotherapeuten alleen bij urgente gevallen hoeven in te grijpen.
  • Uitbreiding doelgroep: De app wordt toegankelijk gemaakt voor andere risicogroepen, zoals mensen met reuma, oncologische aandoeningen of spier- en bindweefselziekten, die eveneens een hoog risico op moeilijk genezende wonden hebben.
  • EPD-koppeling: Integratie met elektronische patiëntendossiers zorgt dat zorgverleners direct kunnen zien of – en hoe vaak – een patiënt de voetscreening heeft gedaan, wat de efficiëntie en het overzicht in de praktijk ten goede komt.

Ons proces bij dit project

Stap 1

Ontwikkeling tijdens COVID-19: In de beginfase van de coronapandemie is de Voetencheck App ontwikkeld om patiënten op afstand te monitoren, toen fysieke controles tijdelijk niet mogelijk waren. De app ontstond uit acute noodzaak en maakte het mogelijk om essentiële voetzorg op afstand te blijven leveren.

Stap 2

Lancering tijdens de pandemie: De app werd vervolgens direct in de praktijk gelanceerd, zodat podotherapeuten en diabetespatiënten tijdens de coronacrisis gebruik konden maken van digitale voetzorg op afstand. Wat begon als noodoplossing groeide zo uit tot een waardevol hulpmiddel, ook buiten crisissituaties.

Stap 3

Doorontwikkeling via onderzoek (2021–2023): In het onderzoeksproject Technology Support for Diabetes is de app verder verbeterd. Dit participatieve traject leidde tot een vernieuwde versie (gelanceerd in 2023) met een betere gebruikerservaring, inclusief educatieve kennisclips en voortgangstijdlijnen voor meer inzicht in het zelfzorgtraject.

Stap 4

Integratie in reguliere voetzorg (2024–heden): De huidige fase richt zich op integratie van de app in de standaard voetzorg en verdere optimalisatie. Het doel is de app als vast onderdeel van de reguliere behandeling te laten erkennen, zodat deze breed wordt ingezet in de podotherapiepraktijk.